31 Ağustos 2019 Cumartesi

Gecenin Gecesi - Hasan Ali Toptaş


Bir önceki yazımda Nobel ödüllü bir yazarın kitabına başlayacağımı söylemiştim. O kitabın henüz yarısındayım. Bu aralar uğraştığım başka bir şey var. Belki birkaç ay sonra paylaşabileceğim bir şey. O yüzden hızlı ilerleyemiyorum. Bu arada bloğum da boş kalmasın istedim. Kısa ama etkileyici bir kitabı sunayım dedim.

İlk sayfasında Toptaş’ın kendi el yazısıyla “Her şeyin gönlünce olması dileğiyle.” yazdığı, benim için ayrı bir öneme sahip kitabı Gecenin Gecesi’ni anlatayım biraz. (Yani kısacası yazarın geçen sene fuarda imzalattığım kitabı. Bir imzaya ne anlamlar yükledim. İflah olmaz bir hayalperestim ne yapayım.)

Kitap 5 hikâyeden oluşuyor.

İlk hikâye, Yatak: Kendisine verilen yatağa duyduğu minneti dile getiren biri var karşımızda. Adını bilmediğimiz karakter, yatağı sırtlayıp da yatağı ona verenlere teşekkür etmeye giderken, mecburen biz de onu takip ediyoruz, elimizde değil takip etmemek. Çünkü yazar ilk cümleden okurun boynuna bir ip geçiriyor, sonra o, ipi nereye sürüklerse biz de oraya gidiyoruz.

İkinci hikâye, Nihat: Babası tarafından terk edilen, annesiyle yaşayan Nihat’ın aklını nasıl kaçırdığını öğreniyoruz.

Üçüncü hikâye,  Fotoğraf: Benim en sevdiğim hikâye bu oldu. Bir fotoğraf arayışıyla başlayan hikâye, nasıl oldu da insanların ölüm tarihini hesaplayarak mezar taşlarını hazırlayan bir adamla bitti anlamadım bile.

Dördüncü hikâye, Veysel’in Kanatları: Hırslarına yenik düşen bir adamın yaşadığı çöküntüyü kendi diliyle anlatmış yazar. Peki, nedir bu HAT dili?

Yani bir kumar masası anlatılırken bir anda sandalyeler uçuşa uçuşa yanınıza gelebilir; kumar masasındaki hali, sevinen , üzülen, kendini durduramayan kanlı canlı bir insanken, bir cümle sonra uçarak terk edebilir orayı kahraman. Ve biz hiç şaşırmayız, bu durumu tuhaf bulmayız. Büyülü gerçekçiliğe benzese de bence, büyülü gerçekçiliğin bir adım ötesinde Toptaş’ın dili. O kelimelerden ibaret bir dünyada yaşıyor. Onun kelimeleri nefes alıyor, ritim tutuyor, dans ediyor, kimi zaman da ölüyor.  Bazı kitaplarında yokuş yukarı çıkıyor kelimeler, o kitaplarını okuması çok zor o yüzden – Bin Hüzünlü Haz mesela-. Bu kitabında ise yokuş aşağı bırakmışlar kelimeler kendilerini, hiç duraksamadan bir oturuşta okunuyorlar.

Gelelim son hikâyeye, Şeytan Uçurtması: Annesi ölmüş bir çocuğun( tabi ben böyle bir çırpıda söylüyorum ama çocuğun annesinin öldüğünü anlamak için kelimeleri cımbızla seçmek gerekiyor) üvey kardeşine karşı hissettikleri anlatılıyor. Özellikle sonu oldukça etkileyici bitirilmiş hikâyenin.

Peki, bu kitabı tavsiye ediyor muyum?

Toptaş’ın diğer kitaplarıyla kıyaslarsam ki romanları hikâyelerle kıyaslamak ne kadar doğru tartışılır ama yine de içimden bir ses illa kıyasla diyor. Bu da benim doğruyu bilip yanlışı yapan tarafım işte. Bazen onun dediğini yapmazsam hiç susmaz ben de dediğini yaparım. Neyse işte, diğer kitaplarıyla kıyaslarsam; öteki kitaplarından aldığım haz daha fazlaydı.  Fakat yiğidi öldürelim hakkını yemeyelim, Toptaş hikâyeciliği bambaşka bir boyuta taşımış. O yüzden kesinlikle okuyun derim. Ayrıca kitabın içindeki Ümit Ünal çizimleri kitaba ayrı bir hoşluk katmış.


14 yorum:

  1. ümit ünal da varmış bak seen :) toptaş hikayeleri hiç okumadım. şimdilik, sadece gölgesizleri okudum filmini de izledim. ilginçti ama ağırdı biraz. şimdi de kuşlar yasına gider i okuyum diyorum ama öykü severim bu da olabiler. toptaş iyi yazar hatta şimdilerde en iyi kabul ediliyor, bir kitapla henüz alışamadım ama okuycam tabii :) diğer kitabı da anlatırsın artık daha sonra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler, Kayıp Hayaller Kitabı ve Heba kitaplarının yorumunu yaptım, blogda var. İnceleyebilirsin istersen deep. Ayrıca Gecenin Gecesi, Gölgesizler kitabına göre daha kolay okunuyor.Oku tabi Toptaş'tan pişman olmazsın. :)

      Sil
  2. O imzalar gerçekten benim içinde çok önemli . Çok iyi anlıyorum �� Severek okudum emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, sevdiğimiz yazarın imzası önemli tabi değil mi:)

      Sil
  3. HİKAYELER ÇOK ETKİLEYİCİ, TANITIM İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  4. Benim de sevdiğim bir yazar 👍🤚

    YanıtlaSil
  5. bu yazarı hiç okumadım belki de okumanın vakti gelmiştir. :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler.Blogunuzu ziyaret edeceğim.

    YanıtlaSil
  7. Tanıtımlarını okumayı çok seviyorum. Kitapları okumak kadar zevkli. Kendimi farklı bir dünyada buluyorum. Kelimelerin gücü yada sihri var sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Size güzel duygular hissettirebiliyorsam ne mutlu bana.

      Sil