23 Ağustos 2019 Cuma

Gözyaşı Şişeleri

Her gittiğim müzede en çok ilgimi çeken şey gözyaşı şişeleri olur. Bu resimdeki şişeler Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nden.

Bu şişeler hakkında birden çok rivayet var:

Kimilerine göre; birbirinden ayrı düşen sevgililer, evlatlarından uzak kalan anneler, onlar için döktükleri gözyaşlarını bu şişelere koyarlarmış. Kavuştukları zaman da onlara hediye ederlermiş. Bir mücevher kadar değerliymiş gözyaşı şişeleri.

Kimilerine göre ise, sevdiklerini kaybedenler, ölenin değerini göstermek için gözyaşlarını bu şişelere akıtıp mezara koyarlarmış. Bir süre sonra ölü canlandığında ne kadar önemsendiğini anlayıp sevinirmiş.

Bu şişelerin sembolik olduğunu, içinde gözyaşları olmadığını söyleyen de var. Sebebi ne olursa olsun, çok narin bir eşya gözyaşı şişeleri.

Peki şimdi neden yok bu şişeler?

Gözyaşlarımız minicik bir şişeye akıtılacak kadar çok olmadığı için mi? Belki de sadece gerçek gözyaşları lazımdır bu şişeler için.

Şimdiyse öyle çok yalandan üzülüyoruz ki…
Bugün çocuğunun gözü önünde öldürülen bir anneye üzüldük. O kadar çok üzüldük ki, olay yaşanırken video çekmeyi unutmadık. Hemen telefona sarılıp bol hashtagli paylaşımlar yaptık.

Bugün bitti…
Yarın başka bir şeye daha üzülürüz, gözlerimizde bir damla yaş olmadan.

Not: Bu yazıyı yazdıktan sonra dedim ki, yahu böyle yazdın kalemucu ama gerçekten üzülen , gözyaşı döken insanlar hiç mi yok, herkesin mi üzüntüsü sahte? Elbette vardır ama ben gerçeğiyle sahtesini ayrıt edemiyorum artık, sevginin de acının da.  

9 yorum:

  1. merak ettim bu gözyaşı şişelerinden bulursam alıcam. tımams sahaflarda bulurum istanbulun bi yerlerinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hep müzelerde görüyorum ama mutlaka örnek alarak yapanlar vardır.Nerede bulunur bilmiyorum , bulursan bana da haber ver, lazım olur belki.

      Sil
    2. depresyon anları için olabiler hıhım ebeeet :)

      Sil
  2. "Ben gerçeğiyle sahtesini ayırt edemiyorum artık" ne doğru söylediniz. Bazı insanlar üzüldüklerine dair hashtagli fotoğraf paylaşıp ardına tatilden fotoğraf paylaşıyor. İnsan ne hissedeceğini bilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçenlerde bir yazı okudum, sosyal medyada ördek sendromu diye.Belki siz de denk gelmişsinizdir.Ördekler suyun üstünde sakin sakin yüzerken, suyun altındaki ayakları habire çalışır.Biz de sadece sakinliği görürüz.Sosyal medyadaki insanlar da aynı, biz fotoğraf anını görüyoruz sadece, öncesi ve sonrası kim bilir koca bir yalandır belki de.

      Sil
  3. Eski aşkları geçtim aşk diye bir şey kalmadı ki gözyaşı olsun. Ya sevgi. Yeni doğan bebeğini çöpe bırakan anne, sıkıldım diye hayat arkadaşını bırakan eşler, miras için birbirini öldüren kardeşler... Uzatmaya gerek yok. Velhasılı sevgisiz dönüyor dünya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki yok mu bunun bir hal çaresi? Dünya var oldukça kötülüğün kol gezmediği bir zaman dilimi olmayacak mı?
      Belki de bir yerlerde, kimsenin bilmediği bir saklı cennet vardır.Herkesin mutlu yaşadığı.Yok mu? Hayalini kurarız biz de ne yapalım, hayal etmenin ucu bucağı yok nasılsa.

      Sil
  4. Aslında her seven yürekte bir saklı cennet vardır. Her hasrette,her uzak mesafede ve her ayrılıkta.

    YanıtlaSil