27 Mayıs 2020 Çarşamba

Film Meydan Okuma - 3


Film meydan okuma yazısını bir süre askıya almak zorunda kaldım. Sosyal Edebiyat Dergisi’nin yeni sayısı, Beyaz Fil Yayınları, öğrencilerimin ödevleri, kızımın etkinlikleri derken vakit bulamadım. Üstelik evde üç kişiyiz ama sanki bir ordu yaşıyor. Daima hareket halindeyiz. Hal böyle olunca zaten yavaş olan yazma hızım daha da yavaşlıyor. Tam bir sessizlik olmadan yazamıyorum. Aklımda iki haftadır dönüp duran bir hikâye var, dergiye yetiştirmem gerek, evin sessiz olduğu bir zamanını bulamıyorum ki yazıya dökeyim.

Neyse şimdi bulduğum o kısacık altın saatlerden birinde hemen meydan okuma yazısına devam edeyim dedim.

6- En sevdiğiniz komedi filmi hangisi?

Tartışmasız Jim Carrey filmlerini çok seviyorum. "Aman Tanrım" ve "Maske" filmleri en sevdiğim komedi filmlerindendir.

7- Sizi mutlu eden bir film seçin.

Beni en mutlu eden film “Geleceğe Dönüş” serisi. Kaç defa izlediğimi hatırlamıyorum artık. Her defasında içime ılık ılık bir mutluluk yayılıyor. Mutlu sonla bitmesi mi, geleceğe gitme hayali mi, yoksa gelecekte aslında hiç de hayal ettiğimiz şeylerin olmayacağı ama yine de mutlu olabileceğimizi göstermesi mi bilemem ama yine de her izlediğimde mutluluk veriyor bana.

8- Sizi mutsuz eden bir film seçin.

Bu soruyu mutsuz eden değil de sonu beni üzen bir film olarak algıladım. Mutsuzluk ile üzüntü bambaşka duygular benim için. Ve sonuna en çok üzüldüğüm filmler, Braveheart (Cesur Yürek) ve Yeşil Yol.

9- Repliklerini izlediğiniz bir film seçin.

Bu soruyu da film olarak değil, dizi olarak cevaplamak istedim. Blogumu takip edenler Çalıkuşu kitabını ne kadar sevdiğimi bilirler. Aydan Şener ve Kenan Kalav’ın oynadığı Çalıkuşu dizisinin de her repliğini bilirim bu yüzden. Çünkü kitapla birebir örtüşen nadir uyarlamalardandır.

10. En sevdiğiniz yönetmen kimdir?

Tabii ki Çağan Irmak.

11- En sevdiğiniz sinema salonu hangisi?

Oturma odamız en sevdiğim sinema salonu diyebilirim. Zira sinemaya gittiğimde hep çocuk filmi izlediğim için neresi olduğu fark etmiyor. Evimizde hiç olmazsa, ayda yılda bir de olsa bizim yarasa kız ( çocuğuma sürekli bir isim takıyorum ama, şimdi buraya çok uydu bu isim. Kendisi gece yatmak bilmediği için... ) erken uyursa istediğimiz filmi izleyebiliyoruz.

12-En sevdiğiniz animasyon hangisi?

 "Arabalar" filmini (ilk filmi) o kadar beğenerek izledim ki, ilk film çıkalı belki 10 seneyi geçti, hala izleyebilirim. Favori karaketerim de Mater. Yazarken bile mutlu oldum. 

13- En iyi kitap uyarlaması sizce hangisi?

Tabii ki Yüzüklerin Efendisi". Filmi izlerken, Gandalf'ı  gördüğümde aman Allah'ım tam benim hayal ettiğim Gandalf bu demiştim. Kitabını da filmini de çok beğendim. Benim için en iyi uyarlamadır.

Keşke sorularda en kötü uyarlama da olsaydı, "Açlık Oyunları" derdim.

14- En sevdiğiniz film repliği hangisi?

Haluk Bilginer'in Güneşin Oğlu filminde Ülkü Tamer'in bir şiirini seslendirişi var.  Yine bıkmadan izleyebileceğim bir filmin, bıkmadan dinleyeceğim repliği. Haluk Bilginer'in sesinden midir bilmem ama filme de çok yakışan bir şiirdir. Şiirin ne anlattığından çok, kelimeler arasındaki ahenk beni büyülüyor. Kelimelerin, ağzımızdan çıkan hali dışında bir de altta her zaman duyulmayan bir sesi barındırdığına inanırım. Uygun kelimeleri yakaladığınız zaman alttan bir müzik başlar. Ben de bu şiirde acının, isyanın, çaresizliğin müziğini duyuyorum. 


Aman, kendini asmış yüz kiloluk bir zenci,

Üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten;

Ben olsam utanırım, bu nasıl bir öğrenci?

Hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten.


İyi nişan alırdı kendini asan zenci

Bira içmez ağlardı, babası değirmenci,

Sizden iyi olmasın, boşanmada birinci,

Çok canım sıkılıyor kuş vuralım istersen.


Bir de "Prestij" filmindeki, " Siz gerçeği bilmek değil, kandırılmak istiyorsunuz," repliğini severim.  

(Diğer soruları daha kısa sürede cevaplarım umarım.)

 

 

 

 

 


8 yorum:

  1. sosyal edebiyat dergisine bakıyom orada. dergi çalışmaların için kolaylıklar başarılar dilerim hocam :) öğrenciler, kızın, etkinlikler kolay gelsiin. geöen demiştin ya blogumda, eski bayramları neden mutlulukla anmıyon sen yaa, üzücümüydü çocukluğun ki kıyamam. back to the future bayılırıım. belki 30 defa izledim :) aydan şenerli çalıkuşu peki aklımda olsun izleyebilirim :) çağan ırmak ın ıssız adam filmini seviyorum arada izlerim ağlarım hihihi :) yarasa kız hehehe tatliş :) arabalar, benim de en sevdiğim çizgi filmlerden, leylekler, coco gibii :) ülkü tamer'in edebiyat yazılarının olduğu kitapları seviyorum :) ay haluk bilginer her yerde, tiyatroda, filmlerde, dizilerde, reklamlarda, ay sıkıldım adamın sesinden yaaa her yerde o, kadıköyde de hep görüyom zaten, kendi kafesinde filan hep bira fıstık filan içiyo, çok içtiği için bence sürekli çalışıyo, yoksa para mı yeteer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle çok mutlu bir çocukluk geçirdim diyemem deep. Hayat herkese farklı sınavlar sunuyor sonuçta. Neyse ya Coco filmine ben de bayıldım, ne kadar güzel bir filmdi o. İzlemeyen varsa izlesin, buradan duyurulur :)
      Sürekli aynı kişiyi görmek sıkar tabii ama adamın ses tonu müthiş. Seviyorum kendisini :) Ben de ne kadar çalışkan biri diyordum. Tabii sürekli içiyorsa para yetmez, çalışır durur :))

      Sil
  2. Ortak yönlerimiz çok sanırım :) Jim Carrey'i seviyorsan Maske filmini de seversin. İzle mutlaka, eski bir film ama oldukça komik:)

    YanıtlaSil
  3. Aralarında izlediğim var. Öneriler için çok teşekkür ederim!

    YanıtlaSil
  4. Benim de çok severek yaptığım ve cevapladığım bir etkinlik olmuştu. Farklı cevaplar okumak ta çok güzel :)

    YanıtlaSil
  5. Çalıkuşu kitabını çok severim. Dizisi de çok başarılıydı. Hele müziğine bayılıyorum. Arada açar dinlerim.

    Yüzüklerin Efendisi'ni okumadım ama filmi güzeldi. Gandalf görüntü ve oyunculuk olarak bir büyücünün olması gerektiği gibiydi. En başarılı oyuncu seçimlerinden biri.

    YanıtlaSil